Historisch Grave

Ons restaurant vestigt zich in het pittoreske plekje Grave. Een stad die zich heeft gevestigd in Brabant. De provincie Brabant kenmerkt zich door vriendelijke mensen en de geweldige gastvrijheid die u daar kunt ervaren. Grave is een zeer oude stad die zich kenmerkt door een oorlog rijke geschiedenis. Het stadje Grave is officieel ontstaan in 12e eeuw, nadat de plek getergd werd door oorlog. De heer Herman van Cuijk bouwde een burcht en rondom deze burcht ontstond het stadje Grave.

 

 

In de daaropvolgende periode zijn er nog veel meer oorlogssituaties geweest.  De reden hiervoor was dat Grave op een militair strategische plek lag. Het was dan ook een zogenoemde vestingstad. Veel mensen weten niet wat dit is. Het is dan ook een term die tegenwoordig niet meer vaak voorkomt. Maar met een vestingstad worden steden bedoeld die militair zeer versterkt werden. Het doel van dergelijke steden was om met minimale manschappen zoveel mogelijk schade bij de vijand aan te richten. Vanwege deze strategische plek van de stad werd dit makkelijk gerealiseerd, omdat de vijand dan veel moeilijker doorgang kon krijgen.

Vanwege de strategische ligging van Grave is de plek dan ook in verschillende oorlogen meerdere keren belegerd. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de oorlog in 16e eeuw met Spanje. Grave werd toen belegerd en voor korte tijd overgenomen door de Spanjaarden. Maar nog minder dan 10 jaar later werd de stad weer heroverd dankzij de hulp van Willem van Oranje en kreeg het weer een Nederlands staatsbestuur. Dergelijke schermutselingen in de stad zouden in de geschiedenis nog veel vaker plaatsvinden. Zelfs in de tweede wereldoorlog speelde Grave nog een grote rol. Tegenwoordig leven we gelukkig in vredestijd en is Grave vooral een leuke plek met een rijke geschiedenis, alwaar u heerlijk kunt genieten van toeristische activiteiten en goed voedsel!

Vanwege de dynamische historie van Grave, is er daar veel te beleven voor toeristen. Het centrum is namelijk zeer authentiek en er zijn diverse musea in Grave, alwaar u meer kennis kunt opdoen over de historie van deze plek. Zo heb je er bijvoorbeeld het Graafs museum. Hier kunt u verschillende archeologische vondsten ontdekken die te maken hebben met Grave. Maar niet alleen kunt u vondsten bewonderen, maar ook worden er door het jaar heen verschillende tentoonstellingen gegeven. Deze hebben betrekking op verschillende belangrijke historische gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden in Grave. Waaronder de tweede wereldoorlog, zoals reeds genoemd.

Bent u echter meer een liefhebber van leuke wandelingen, dan is er ook genoeg in Grave te beleven. Zo zijn verschillende mooie kerken die u kunt bezichtigen. Heerlijk wandelen door de stad en genieten van al het pracht en praal. Wat is er nou mooier dan dat? Zo is er bijvoorbeeld de Sint-Elisabethkerk. Grave heeft veel oude kerken, maar de Sint-Elisabethkerk is de oudste kerk van Grave. Deze is namelijk ergens in de 13e eeuw gesticht.  Veel gebouwen uit Grave behoren tot de zogenoemde rijksmonumenten. Dit zijn beschermde monumenten die onder de erfgoedwet vallen. Grave heeft daar meer dan 100 van deze monumenten en dat is natuurlijk zeer bijzonder voor zo’n pittoreske plaats.

Het is natuurlijk een leuk idee om heerlijk door de stad te struinen en al deze rijksmonumenten te bezichtigen. Niet alleen is dit natuurlijk hartstikke leuk om te doen, maar het is bovendien ook nog eens erg educatief. Voor een dagje uit of een weekendje weg, Grave is altijd leuk en er is genoeg te bezichtigen. Vervelen is dus niet nodig. Na al die lange wandeltochten is de kans groot dat u honger krijgt. Gelukkig kunt u dan op kracht komen met het heerlijke voedsel van Anatolia restaurant. Bij een leuk uitje hoort immers ook altijd een heerlijke maaltijd.